fbpx

Madalin Luca s-a nascut in Timisoasra, in 20 iulie 1979, intr-o familie de banateni, cu radacini impanzite in intreaga Romanie: Maramures, Dobrogea, Muntenia si Moldova.

In cariera sa de muzician, a abordat diferite genuri muzicale, imprimand fiecarei note muzicale propriul stil de interpretare – muzica traditionala romaneasca, muzica clasica, jazzul, world music.

Madalin Luca este un cautator a noi modalitati de exprimare muzicala, experimentand posibilitatile nedescoperite ale naiului, introducandu-l intr-un teritoriu muzical putin explorat de catre naisti : muzica electronica, experimentala, jazzul.

A descoperit muzica la varsta de 10 ani, prin intermediul pianului si acordeonului, urmand ca la varsta de 14 ani sa aleaga studiul naiului, la Colegiul National de Arta „Ion Vidu” din Timisoara. La varsta de 19 ani a fost admis la Conservatorul din Chisinau, unde a urmat doi ani cursurile la sectia de nai, la clasa profesorului Ion Negura. In perioada 2005 – 2009 a urmat cursurile Facultatii de jazz si pop „Richard Oschanitzky” din cadrul Universitatii Tibiscus, sectia jazz si pop, fiind licentiat in interpretare instrumentala jazz, la Facultatea de Muzica din cadrul Universitatii de Vest Timisoara.

Fascinat de nai, a invatat sa cante foarte repede la acest instrument, iar la varsta de 15 ani, a avut primul turneu in Franta, cu Ansamblul Timisul, apoi colaborarile au continuat frecvent cu Ansamblul Profesionist Banatul, Ansamblul Timisul, Ansamblul Lugojana , Ansamblul Ghiocelul si Ansamblul Banateana, participand la diferite festivaluri si concerte in Romania, Europa – Franta, Germania, Ungaria, Grecia, Danemarca, Italia, Serbia, Muntenegru.

In 1998, la varsta de 18 ani a inregistrat prima caseta, cu grupul „Cantilena” cu care a inceput o serie de turnee in Danemarca, in perioada 2002 – 2005. In anul 2005 a fondat un nou trio „The New Cantilena” cu care a continuat turneele in Danemarca pana in anul 2007, participand si la Festivalul de muzica „Hans Christian Andersen” si la „Vendsyssel” Festival.

Incepand cu anul 2005 a inceput colaborarea cu Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timisoara, iar din anul 2007 este angajat solist instrumentist in cadrul orchestrei ansamblului.

Din anul 2006 incepe colaborarea cu Orchestra „Virtuozii Banatului”, din care fac parte instrumentisti de seama din Banat.

In anul 2008 a fondat „Traditional Cvartet”, impreuna cu Mircea Ardeleanu la tambal, Mircea Ardeleanu jr. la contrabas si Florin Iova – chitara. Taraful „Traditional Cvartet” si-a propus sa respecte autenticitatea fiecarei zone folclorice din Romania si sa pastreze esenta muzicii instrumentale traditionale romanesti.

A cantat in diferite trupe de jazz, participand in anul 2006, la Festivalul de Jazz de la Sibiu, sectiunea studenteasca, unde trupa Young Blood a primit premiul I.

In anul 2008 a inceput sa experimenteze diferite sonoritati ale naiului, creand „Folklortronik”, un proiect muzical inovator, experimental, in care canta singur pe scena, imbinand sonoritatile naiului acustic, cu naiul procesat electronic, cu efecte sonore si sound-uri electronice, loop-uri, ritmuri electronice, sunete inregistrate. Este o simbioza intre folclorul romanesc si muzica electronica, centrata pe improvizatie. Cu proiectul muzical „Folklortronik”, a participat la Expo 2020 Dubai – Pavilionul Romaniei si Earth Stage, la Festivalul Hue din Vietnam, la diferite festivaluri si evenimente in Romania.

Intre anii 2008 – 2020, a inregistrat CD-urile: “Doine si bocete” – interpretate la nai solo, inregistrate in Pestera Ponicova/ Romania; “One panpipes and loop show” – one man show, interpretare utilizand naiul acustic, naiul procesat electronic; “Folklortronik” – one man show, interpretare utilizand naiul acustic, naiul procesat electronic; “Esente strabune” – folclor banatean, interpretat la nai cu acompaniament orchestral; “Sad Stories” – sapte povesti muzicale compuse si interpretate la nai si instrumente electronice de Madalin Luca.

Dintre festivalurile la care a participat concertand singur pe scena sau impreuna cu alti muzicieni in diferite formule muzicale, mentionam: numeroase festivaluri de folclor din Romania si Europa; Festival CIOFF „Cultures Croisees” UNESCO – Paris/Franta; Festivalul International Hue din Vietnam/ Asia;  Festivalul “H.C. Andersen”  , “Vendsyssel Festival” – Danemarca ; Festivalul International de Muzica Clasica “Timisoara Muzicala” ; Festivalul de Jazz Sibiu ; Timisoara – Mica Viena; Bega Bulevard; Made in TM. In anul 2019 Madalin Luca este invitat sa concerteze alaturi de Bora Dugic si Theodossi Spassov in cadrul evenimentului „Kraljevi Frule” – Belgrad/Serbia.

FolklorTRONIK a devenit un stil muzical propriu lui Madalin Luca, in care muzicianul foloseste naiul acustic si naiul procesat electronic prin intermediul procesorului de voci, loop-uri live – linii melodice, ritmice si armonice create cu ajutorul naiului si a altor instrumente electronice sau acustice, ritmuri electro, instrumente virtuale, soundscape-uri.

 

FolklorTRONIK inseamna: inovatie muzicala, improvizatie, experiment, creativitate, emotie, imaginatie, libertate sonora.

 

FolklorTRONIK e spatiul muzical in care se intalnesc original si simbiotic folclorul vechi romanesc cu muzica contemporana.

 

Pentru Concertul de nai & electronic and experimental sounds  a fost distins in anul 2009 cu Trofeul pentru compozitie & Premiul special pentru aranjament orchestral  la Festivalul International de Jazz / Sibiu. „ Singur pe scena, Madalin Luca recreeaza o intreaga orchestra construind pas cu pas, in timp real, prin improvizatia muzicala, liniile ritmice si melodice ale fiecarei melodii intr-o maniera ethno – jazzistica, conferind unicitate fiecarui moment muzical, fiecare concert fiind inimitabil si irepetabil”